Spier- en peesletsel

ImpingementEr kan een scheur in de spier of afscheuring van de pees plaats vinden. Dit kan veroorzaakt worden door een ongeval of plotseling onverwachtse beweging. Ook door het ouder worden kunnen de spieren en pezen van mindere kwaliteit worden waardoor er bij normale belasting een scheur in de spier of pees ontstaat.

Spierscheur in de schouderspier of wel cuff ruptuur

Veel vaker dan gedacht komen er scheuren of scheurtjes voor in de spieren van de schouder. De scheuren kunnen ontstaan door een val of door overbelasting, zoals zware dingen te tillen. Ook door een plotselinge heftige beweging kunnen scheuren optreden. Langdurige repeterende bewegingen kunnen ook een oorzaak zijn van kleine scheurtjes. Bij ouderen kunnen scheurtjes ontstaan als gevolg van artrose (slijtage) of ouderdom. Instabiliteitsklachten kunnen ook een oorzaak zijn.
Symptomen: Pijn bij (explosieve) bewegingen. Pijn bij liggen op de schouder. Pijn en moe worden van de schouder bij krant lezen, haken, schilderen, breien, ramen wassen of sporten. Een klein scheurtje kan herstellen maar deze kan ook geleidelijk doorscheuren tot een grote scheur, waardoor er onvermogen kan ontstaan om de arm op te tillen. Indien men ervaart dat men de arm niet meer kan heffen is het belangrijk om niet af te wachten maar dit door een arts of fysiotherapeut te laten bekijken!

Therapie: Het geven van adviezen. De therapie is gericht op spierkrachttraining en co├Ârdinatietraining en indien nodig, de mobiliteit te normaliseren.

Login