Impingement

ImpingementImpingement betekent inklemming, in dit geval het inklemmen van de slijmbeurs (bursa) en de pezen van de schouder (rotator cuff-pezen en eventueel de lange bicepspees) tussen de kop en het bot van het schouderdak (het acromion) bij het heffen van de arm. Door de inklemming ontstaat een ontstekingsreactie met onder andere zwelling en pijn.

Impingement syndroom

Het impingement syndroom is in het nederlands letterlijk inklemmingssyndroom. In de volksmond ook wel slijmbeursontsteking of bursitis. Onder het schouderdak lopen een slijmbeurs, de pees van de M.supraspinatus en de lange pees van de M. Biceps brachii (spierbalpees). Normaal gesproken raken deze structuren elkaar niet tijdens het bewegen. Maar door verandering van het bewegen worden de pezen en slijmbeurs in elkaar gedrukt. De oorzaak is vaak een combinatie van factoren zoals instabiliteit, spierzwakte, houding, vorm van schouderdakbot (acromion) of bewegingsbeperking in de bewegingsketen. De fysiotherapeut kan in een onderzoek bepalen wat de oorzaak is van het impingement.
Symptomen: Het impingement syndroom zien we vaak tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar. Bij vrouwen meer dan bij mannen Er is pijn in de bovenarm, bij eindstandig heffen naar voren, bij het naar opzij heffen van de arm, bij een jas aandoen, de arm op de rug leggen, liggen op de aangedane zijde en meestal wordt men ’s nachts wakker van de pijn.
Behandeling: De behandeling zal bestaan uit het stimuleren van de doorbloeding en pijndemping van de diverse weefselstructuren. Dit kan gebeuren met behulp van pijnpuntstimulatie van de spieren of ultrageluidtherapie Het is belangrijk dat de gewrichten die aan de armbeweging meehelpen zoals schoudergewricht, schouderblad, sleutelbeengewrichten, ribben en wervelkolom, mobiel zijn. Door middel van oefeningen in de praktijk en de oefeningen die u thuis doet, zal geprobeerd worden om het volledige bewegingsbereik te herstellen. Naast de mobiliserende oefeningen zal de behandeling bestaan uit specifieke kracht- en coördinatieoefeningen voor de schouder. Dit is om de sturing tussen kop en kom weer goed te laten plaats vinden zodat de bursa en pezen niet meer klem komen te zitten.

Neerplastiek en distale clavicularesectie

Bij ernstige impingementklachten of onvoldoende resultaat van de oefentherapie kan door de orthopeed gekozen worden voor een operatieve ingreep. Hij kan kiezen tussen een Neerplastiek of alleen verwijderen van de slijmbeurs. Dit is afhankelijk van de vorm van het acromion. Soms is ook een distale clavicularesectie nodig. Bij een Neerplastiek wordt er een stukje bot van het schouderdak afgehaald zodat de pezen en de slijmbeurs meer ruimte krijgen. Bij een distale clavicularesectie wordt er een stukje van het uiteinde van het sleutelbeen afgehaald zodat de bewegingsmogelijkheid van het AC gewricht hersteld wordt. De keuze wordt bepaald door middel van beeldvormende onderzoeken (röntgenfoto’s, echo, CT-scan of MRI).
Therapie: Na de operatie moet het weefsel herstellen. Dit duurt minstens 6 weken. Om het weefsel niet te veel te belasten wordt de arm ondersteund door een mitella. Dit is mede afhankelijk van de gekozen techniek (open techniek of d.m.v. een kijkoperatie).De therapeut zal u na 2 weken gaan begeleiden in het bewegen van de arm. Hij zal adviezen geven wat u wel en niet mag doen. In overleg met de orthopeed wordt de belasting opgevoerd. Na 6 weken zal afhankelijk van het herstel begonnen worden met spierkracht en coördinatie training. De revalidatie duurt 3 tot 12 maanden. Verstijving van de schouder dient te worden voorkomen.

Login